21 Ocak 2013 Pazartesi

KEFİRİN YAPIMI VE FAYDALARI


     Kuzey Kafkasya Halklarına özgü bir içecek olan kefir çoğunlukla hafif ekşimsi yoğurt kıvamında bir süt içeceğidir.Resimde gördüğünüz gibi kefir taneleri beyaz renkte karnabaharı andıran şekilde yumuşak tanelerdir.


      İnsanlar kendi hücrelerinin 10 katı sayıdaki (100 trilyon kadar) faydalı bağırsak mikrobu ile ortak bir yaşam sürdürmektedir. Faydalı bağırsak mikropları (probiyotikler) çeşitli yararlarının yanında dış ortamdan gelen zehirli maddelerin kana geçmesini engelleyen koruyucu bir bağırsak tabakası oluştururlar. Bağırsaktaki sağlıklı mikrop dengesinin, zararlı mikroplar lehine değişmesi, yani bağırsaktaki mükemmel dengenin bozulması çok sayıda hastalığa yol açar.
      Kefir otuzdan fazla mikroflora içeren fermente bir süt içeceğidir. Kefirde faydalı bakteri ve mayalarla beraber birçok vitamin ve mineral vardır. Özellikle kalsiyum, fosfor, magnezyum, B2, B12, A, D ve K vitaminlerini içeren kefirin yağların emilimini desteklediği ve kolesterolu kontrol altında tuttuğu için zayıflamaya yardımcı olduğu da söyleniyor.
     Gebeler ve emziren anneler için tamamlayıcı   çok yararlı bir besindir. Bağışıklık sistemini destekler. Probiyotik etkisi nedeniyle normal barsak fonksiyonlarını destekler, sindirimi  ve hazmı kolaylaştırır. Toksinlerin önünde bir bariyer oluşturarak kan dolaşımına geçmelerini engeller; böylelikle iltihabi ve allerjik hastalıkların engellenmesinde, kanserle mücadelede  önemlidir.

     Prof.Dr. Ahmet Aydın son yıllarda rafine gıdaların tüketimine paralel olarak turşu , kefir, boza, çeşitli salamuralar gibi geleneksel ürünlerin az tüketilmesi ,süt , yoğurt gibi fazla tüketilenlerin ise ekşimesin ya da kesilmesin diye pastörize edilmesi veya antibiyotik katılması vücudumuzdaki mükemmel probiyotik dengesini bozmuştur diyor.




Kefir hakkında bu kadar bilgiden sonra kefirin yapımına geçelim..:)

Kızımın ilk ek gıdası, vazgeçemediği içecek (okulda bile beslenme saatinde öğretmeninden kefir istemiş) ailece hemen hemen her gün günlük süt alıp yıllardır içtiğimiz kefirin yapımı şöyle:
Ben günlük sütle mayalıyorum, şişeden 1 bardak kadar alıp (rahat çalkalamak için)süt şişesinin içine mayaları atıveriyorum.:) 

kıvamlı  hale gelmiş mayalanmış süt..
Kapağı kapalıyken iyice çalkalanır..

Plastik süzgeç yardımıyla kefir süzülür..

Kefir mayaları üstte kalır ve sudan geçirilir.

Sütünüz cam şişede değilse sütünüzü herhangi bir kavanoza boşalttığınız sütün içine kefir tanelerini atarak karanlık bir dolabın içinde, ağzını da cam bir tabakla kapatarak kefirinizi mayalayabilirsiniz..
Sütün ılık veya sıcak olması gerekmiyor, soğuk sütle de mayalayabilirsiniz. Her zaman söylerim yoğurt mayalamaktan daha kolay diye..
Birkaç püf noktası var sadece;
*Karanlık bir ortamda mayalanacak (dolap içi vs.)
*Metal (kaşık vs.) değmeyecek.Tercihen cam veya tahta kullanılmalı. Plastik de olur.

Kızım bebekken ek gıda olarak bizim gibi bardaktan kefir içmeye bayılıyordu:))



Kefiri mayaladıktan 24 saat sonra kontrol edin kıvamlı bir hale geldiyse plastik süzgeçten geçirerek kullanabilirsiniz. Hala süt kıvamındaysa 1 gün daha bekleyebilirsiniz. Süzgecin üstünde kalan kefir tanelerini ise sudan geçirerek başka bir sütü mayalamak için kullanabilirsiniz.

Kefiriniz hazır!!
Kefir
Eğer kullanmayacaksanız su dolu cam bir kabın içinde ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında saklayabilirsiniz. Daha sonra suyunu süzüp başka bir mayalama işlemi için kullanabilirsiniz.




Bu mucizevi içeceği mutlaka deneyin derim..Putin bile kahvaltısından eksik etmiyormuş:))

Benim miniğim çok alıştı, çok seviyor ,kocaman oldu hala içiyor darısı tüm miniklere...


Dr. Cihan Karataş'a katkılarından dolayı teşekkür ederiz.


5 yorum:

  1. Ben de kefir kullanıyorum. Çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Özellikle hazmı kolaylaştırıyor. Kullanılan kapların cam olması da çok önemli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de bi dönem hazımsızlık için ilaç yerine kefire başvurmuştum.Gece başucuma bırakıyordum ve kalkıp içiyordum:))Hamileyken..Bol su ve kefirle atlatmıştım son dönemlerimi..
      İlaç gibi gerçekten..

      Sil
  2. Kefir bence dunyanin en yararli icecegi. Cok yararli bilgiler. Elinize saglik...

    YanıtlaSil
  3. çok teşekkür ederim çok yararlı bilgiler

    YanıtlaSil