29 Ocak 2013 Salı

OYUNCAKLAR MASUM MU?

Çocuğumuza aldığımız plastik oyuncaklar konusunda biraz daha dikkatli davranmamız gerekiyor. İnternette şöyle bir gezindiğinizde bu konuda bir sürü yazı buluyorsunuz. Ben de kısa kısa notlar aldım sizinle paylaşmak için;
 *Uygun fiyatlarda piyasaya sürülen çoğu plastik oyuncaklar, ciddi boyutlarda zararlı toksinler içermektedir. Plastik oyuncakların zarara yol açtığı Bisfenol A toksinleri başta olmak üzere yapımlarında kullanılan yan maddelerde kansorejen oluşumuna yol açmaktadır.
 *Bisfonel A kimyasalı, plastik oyuncakların yanı sıra bebek biberonları, bebek mamalarının kutularının kaplamasında bulunur.
*Plastik oyuncaklar yine çoğunlukla PVC ile yapılmaktadır. Bebeklerin ellerindeki oyuncakları ağızlarına götürme özelliklerini göz önünde bulundurursak PVC içerisinde bulunan kimyasallarında zararları üzerine birkaç önemli konuya değinebiliriz. Bu maddelerde endokrin bozucular mevcuttur ve vücudun hormanal gelişimlerini bile olumsuz yönde etkileyebilmektedirler.
 *Kadmiyum karışımı bazı plastik oyuncaklar da yine çocuklarımız üzerinde risk oluşumunu yükselterek zararlara neden olmaktadır. Kadmiyum, yeryüzünde çok az bulunan çinko ve benzeri bir geçiş elemeni olmakla birlikte yumuşak ve gümüş beyazı rengindedir. Plastik oyuncakların dengeleyici maddesidir. Bilinen bir kanserojendir aynı zamanda beyin gelişimini olumsuz yönde etkiler ve böbrekler üzerinde tahribat ve zararlara yol açar.
*Yine kurşun da, plastik oyuncakların daha dayanıklı hale getirilebilmesi için katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Kurşun içerikli plastik oyuncakların zararları ise, sinir sistemini doğrudan etkileyebilmesi muhtemeldir bununla birlikte IQ azalması, işitme kaybı yaşanmasını da belirlenmiştir.

 Görüldüğü üzere minicik yavrularımız oyuncaklarda bilmediğimiz maddeler sayesinde nasıl da maruz kalmaktalar tehlikelere. Zamanında ben de süslü, renkli vitrinlerdeki göz alıcı bebeklerden, oyuncaklardan çok aldım kızıma. Bazen bilinçsizce aldım bunları, bazen de çocuğumun ısrarına dayanamayarak. Ama geçenlerde bir siteden ahşap ev oyuncakları, bebekler aldım. Bu oyuncaklar daha güzel, tabi kızım da çok sevdi.

1 yorum:

  1. bizde eskiden havalı tüfek kullanırdık.bunlarda kullanılan mermiler yüzde yüz kurşun maddesinden yapılırdı.bu mermileri bir avuç ağzımıza doldurur gerek oldukça kullanırdık.şimdi ne kadar yanlış yaptıgımızı fark ediyorum.keşke önceden bilgilenebileceğimiz böylesine güzel bir site kurulmuş olsaydı...
    teşekkürler

    YanıtlaSil